Keulen – het kan anders. (2)

28 januari 2016 | Mens zijn, Geloven | Henno Smit
Een ander geluid.

Meer textiel of meer vrijheid brengt het respect voor vrouwen en mannen niet dichterbij. Dat is de stelling waarmee onze eerste bijdrage over ‘Keulen’ eindigt. Waarom niet? Bedekkende kleding maakt het mannen toch moeilijker om op bepaalde gedachten te komen?  En vrijheid geeft toch alle ruimte voor vrouwen en mannen om ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen en te doen naar eigen goeddunken?
 
De praktijk leert anders.
Er ontbreekt iets.
Maar wat?
 
Het NRC van 16 januari laat zien dat er voor een verklaring van Keulen veel puzzelstukjes nodig zijn. De krant belicht het probleem vanuit maar liefst zes invalshoeken, waaronder een sociologische, een biologische, en een sociaal-psychologische. Wat zou er met het debat gebeuren, als we hier nog een religieuze of gelovige invalshoek aan toevoegen?
 
Veel mensen zien een gelovige bijdrage onmiddellijk als een probleem, want als een recept voor onverdraagzaamheid en radicalisering. Ik denk dat Jezus over Keulen zou zeggen dat we inderdaad op een bepaalde manier radicaler moeten worden. Radicaler dan vrijheid voor iedereen. Omdat vrijheid voor iedereen vaak uitpakt als eigenbelang. Radicaler ook dan het inpakken van de vrouw voor vreemde blikken. Omdat deze aanpak van de buitenkant de binnenkant van de man niet verandert.
 
Toen Jezus zijn rol in het debat van zijn tijd opeiste, zei hij: het kan anders. Voor Jezus begint alle ellende tussen mensen aan de binnenkant, in het hart van de mens. Daarom is een hoofddoek voor de vrouw niet genoeg. Immers het hart van de man wordt niet bedekt, laat staan veranderd. Daarom werkt ‘vrijheid voor iedereen’ ook niet. Omdat individuele vrijheid, een maatregel vanbuiten, niet hetzelfde is als respect voor de ander, iets dat vanbinnen begint. Van Jezus is de uitspraak dat een man, die met verlangen naar een andere vrouw dan de zijne kijkt, al te ver gaat. En wat wij seriële monogamie noemen, zou Jezus betitelen als harteloos. Want als je je eigen hart hierin al niet breekt, dan wel dat van anderen.
 
Hier valt een belangrijk woord dat wijst naar onze binnenkant, ons hart.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties

Reageren?

Naam:
E-mail adres:
Reactie: