Keulen – het kan anders. (1)

28 januari 2016 | Mens zijn, Geloven | Henno Smit
Een ander geluid.

“Je vraagt je af of t niet beter zou zijn om juist de mannen ipv de vrouwen onder begeleiding naar buiten te laten.” Dit twitterde Yoeri Albrecht op 6 januari nadat vrouwen in Keulen het advies kregen om niet meer alleen de stad in te gaan.
 
Ik heb hier lang over na zitten denken. En hoe meer ik erover nadenk hoe meer ik tot de conclusie kom dat ‘Keulen’ ons confronteert. Seksualiteit is een macht. Of beter, een aantrekkingskracht, die een bron van plezier en leven is, maar zich ook kan laten gelden als een macht die veel kapot kan maken.
 
Ondertussen is het debat losgebarsten. Zijn de daders vluchtelingen uit een vrouwonvriendelijke cultuur? Of ging het om georganiseerde criminele bendes die uit azc’s opereren? Of is het eenvoudig zoals in Azië, dat met een hoge ‘sex ratio’ (lees: een groot aantal jonge mannen) criminaliteit en meer misdrijven tegen vrouwen meekomen? (De Volkracht, 15 januari). Wordt ‘Keulen‘ misbruikt voor een racistische agenda, gezien de blanke Oktoberfeste die voor vrouwen ook bepaald niet veilig zijn? (Aldus De Volkrant van 13 januari, inclusief ranzige foto.)
 
Vast staat dat verschillende culturen en religies verschillend met de verhouding tussen mannen en vrouwen omgaan. De Islam (maar lang niet overal) pakt vrouwen het liefst letterlijk in, zodat van een vrouw in het openbaar niet meer te zien zal zijn dan een rond gezicht, of zelfs alleen nog maar een zwarte waas. Dit wordt over het algemeen totaal niet begrepen en ook scherp afgewezen in de Westerse cultuur, waarin het soms (maar lang niet overal) wel lijkt alsof vrouwen en ook mannen onder het wapperende vaandel van de vrijheid het liefst helemaal ‘uitgepakt’ willen worden, mits met wederzijds goedvinden, en mits niemand er verder last van heeft.
 
Het is de vraag of het een of het ander ‘Keulen’ veel helpt. Feit is dat in het Oosten seksuele aantrekkingskracht niet verdwijnt door textiel. En het is een feit dat ongelimiteerde vrijheid in het Westen ook geen medicijn is voor het gebrek aan respect voor vrouwen. Meer textiel of meer vrijheid – het is niet radicaal genoeg en geen manier om respect voor vrouwen en mannen dichterbij te brengen

Reacties:

Er zijn nog geen reacties

Reageren?

Naam:
E-mail adres:
Reactie: