Vasten met Jezus.

Inspiratie OpZondag in 500 woorden. | 26 september 2013
Elke keer is er OpZondag een korte kijk op een Bijbeltekst, een open venster, een bemoediging, hoop, horizon, houvast, richting, bezinning, en meer in hooguit 500 woorden. Elke maandag wordt deze tekst gepubliceerd op hartvanosdorp.nl

OpZondag 22092013
‘Bruiloftsgasten kunnen toch niet vasten zolang de bruidegom bij hen is? Nee, zolang ze de bruidegom bij zich hebben, kunnen ze niet vasten. Maar er komt een dag dat de bruidegom bij hen wordt weggehaald, en dan is het hun tijd om te vasten.
(Marcus 2:19-20)


Hart van Osdorp gaat een week vasten aan de hand van Jezus.
Hoe doe je dat eigenlijk?

Het verhaal hierboven laat zien dat Jezus wil dat ook zijn leerlingen vasten. Maar niet zomaar, en niet altijd... Want Jezus noemt zichzelf 'de bruidegom'. En vasten doe je niet op een bruiloft! Toch? Maar wie is dan de bruid? Dat zijn wij, zijn familie. Vreemd! Dat is even wennen. Maar in de bijbel niet ongewoon. Zo wordt bijvoorbeeld God de Schepper de man van zijn volk genoemd, en zijn volk zijn geliefde bruid.

Jezus is de bruidegom. Dan mogen wij wel heel uitbundig feestvieren.
Jezus is de bruidegom. Hij houdt zondermeer en onvoorwaardelijk van ons.
Jezus is de bruidegom. Hij vindt zijn bruid prachtig!
Jezus is de bruidegom. Hij heeft alles voor ons over, zelfs zijn eigen leven.

Nee, zolang je in dit feest zit, kun je niet vasten.

Jezus bracht met zijn komst een enorm feest op aarde. De liefde van God voor de mensen, zijn vrede, hoop en geloof. Jezus maakte een familie van broers en zussen om hem heen. Ook een feest in onze tijd, waarin eenzaamheid haar duizenden in Osdorp verslaat. En dit feest duurt voort tot op de dag van vandaag.

Nee, zolang je in dit feest zit, kun je niet vasten.

Toch, zegt Jezus, zullen mijn leerlingen eens wel gaan vasten. Er komt namelijk een dag waarop de bruidegom wordt weggehaald.  Dit is een geheim. Uit ervaring weten we dat het feest dat Jezus is begonnen gewoon doorgaat. Ook al is Jezus bij ons weggehaald. Hij heeft immers de Geest van God gestuurd, en waar de Geest van God is, hebben wij alle reden voor een groot feest!
Waarom dan toch ook dat vasten? Een kort antwoord is dat vasten ons helpt om ons te richten op God. Vasten helpt en maakt ruimte in je leven... voor God. En dat is zoals Jezus zijn bruid graag ziet. Prachtige mensen met oog en hart voor God.


(Hier vind je meer informatie over vasten)