Hart van Osdorp in de buurt.

11 december 2017
Samen met de buurt.

Hart van Osdorp zet zich graag in voor de mensen om haar heen. De gemeente Amsterdam heeft ons gevraagd om het project 'Samen met de buurt' op te zetten. Hiermee zetten we in op de verbinding tussen de buurt en vluchtelingen, armoede, eenzaamheid, taal en participatie.
 
Bijvoorbeeld op de taalles. Nederlands is echt een moeilijke taal Niet alleen al de uitspraak met de g-klank en vreemde lange klinkers als aa en ee en oo. En hoor maar eens het verschil tussen zoon en zon. Buitenlanders horen in het begin echt geen verschil. O ja, en de -t in bijvoorbeeld hij kom-t willen we wel horen, dus zeg maar netjes: 'markt' en niet 'Mark'. En weet je, er is een groot verschil tussen de ei- en ie-klank. En dan hebben we het nog niet gehad over de talloze uitzonderingen op de regel. Waarom? Het is zo! Man- en vrouwmoedig slaan onze cursisten zich door de stof heen en met succes. We hebben onze eerste cursist al zien promoveren tot docent! Wel zo fijn, want zij kan in het Farsi uitleggen wat mensen van ons in het Nederlands niet begrijpen!

Sinds kort zijn we op donderdag gestart met een lunch na de taalles. Daar hebben we meteen maar een gelegenheid van gemaakt om met elkaar door te praten over gezond en goedkoop eten.

De gemeente Amsterdam heeft ons ook gevraagd of wij aandacht willen besteden aan omgaan met je geld, vooral als je toch al niet veel te besteden hebt. Daarom zijn we begonnen met de cursus Voor 't zelfde geld van Stichting Taal voor het Leven. Deze cursus biedt basale kennis over administratie en geldzaken. Echt heel handig en verstandig. De cursus zat meteen boordevol en in januari gaan we hem herhalen. Want er hebben zich alweer zes cursisten aangemeld.

In samenwerking met de Akergemeente organiseert Hart van Osdorp in de Nierkerkestraat een kinderclub. Elke woensdagmiddag komen kinderen (van gehuisveste vluchtelingen uit hetzelfde pand en buurtkinderen; let hier op de koppeling en verbinding tussen buurt en vluchteling) spelen en knutselen. Ze kunnen wel wat ongecompliceerde afleiding gebruiken en vinden het geweldig.
Alle lof voor onze kinderwerkers! 

Onvoorwaardelijk goed doen - dat is Hart van Osdorp in de buurt.